7 Ekim, Pazartesi, 2024

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Doğumda Bebeğe Bulaşır mı?

Dikkatini Çekebilir

Herkesin kafasında bi yerde soru işareti olarak duran bu sorunun cevabını sizler için araştırma fırsatı buldum.Eğer cinsellikle bulaşan hastalıklar teşhis edilip tedavi edilmezse, anne adayının ve bebeğinin sağlığını etkiler. Ne yazık ki, cinsellikle bulaşan hastalıkların çoğunun işaret ve belirtileri hafif olduğu için gözden kaçabilir ve kadınlar da hastalığın bulaşmış olduğunun farkına varmazlar.Şimdi ise bu hastalıkların neler olduğunu inceleyelim.

Klamidya
Cinsellikle bulaşan bakteriyel hastalıklar arasında ABD’de en yaygın olanıdır. Bu hastalığı kapan kadınların çoğunda herhangi bir işaret veya belirti görülmez. Klamidya tedavi edilmezse, düşük ve ana rahmindeki bebeği saran zarlarda vaktinden önce yırtılma riski artar. Doğum sırasında hastalığı vajinal kanaldan bebeğinize bulaştırma olasılığı da vardır. Bu bebekte zatürreye veya körlükle sonuçlanabilecek göz enfeksiyonuna neden olabilir.

                                                                  Uçuk (Herpes)

Herpes, herpes simpleks virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Herpes simpleks virüsünün iki şekli vardır: herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV-1) ve tip 2 (HSV-2).Tip l’de ağız ve burun etrafında uçuklar olur ve bazen genital bölgeye de sıçrar. Tip 2’de genital bölgede ve bazen de ağız etrafında ağrılı kabarcıklar oluşturur ve bu kabarcıklar patlayıp yaraya dönüşür. Her iki tip virüs de hastalığa yakalanmış bir kişiyle doğrudan temastan sonra bulaşır.

İlk atak çok belirgin olur; bir hafta veya daha fazla süren ciddi işaret ve belirtilerle ortaya çıkar. İlk ataktan sonra, bulaştığı bölgelerde uyku haline geçer ve dönem dönem yeniden hareketlenir. Bu ataklar 10 gün kadar sürer. Karıncalanma, kaşıntı veya acıdan sonra uçuklar gözle görülür hale gelir.

Antiviral ilaçlar yineleyen atak sayısını azaltır veya süresini kısaltır. Bazen bu ilaçlar gebeliğin ilerleyen dönemlerinde tekrarını önlemeye de yardımcı olur. Genital bölgede herpes oluşursa, bebek doğum kanalından geçtiği sırada enfeksiyon kapabilir. Yeni doğan bebek için en büyük risk annenin ilk herpes enfeksiyonunu doğum sürecinden hemen önce geçirmesidir. Doğum yaparken tekrarlayan herpes atağı çok daha az risklidir.

Yeni doğan bebekte herpes enfeksiyonunu önlemek çok önemlidir. Yeni doğanlarda görülen enfeksiyon vakalarının çoğunluğunda, annede, doğum sancıları ve doğum sırasında, herpese dair hiçbir işaret veya belirti yoktur. Yine de,herpes’i önlemek önemlidir çünkü yeni doğan bebek için hayati tehlikesi vardır. Ayrıca, bu virüsü kapan yeni doğan bebeklerde, antiviral ilaçlarla tedavi edilseler de, gözlerde, iç organlarda ve beyinde hasara yol açan ağır enfeksiyonlar oluşabilir.

Eğer daha önce genital uçuk geçirdiyseniz, bebeğinizin doğumda ağır bir enfeksiyon kapma olasılığı düşüktür. Hastalığı geçirmiş kadınlarda, bebeklerine geçen ve geçici bir koruma sağlayan antikorlar oluşur. Yine de, küçük bir risk her zaman vardır. Uçuklar annede halen mevcutsa, sezaryen ameliyatı, yeni doğan bebeğin, bu çok düşük enfeksiyon kapma riskini azaltabilir ve zaten şu anda ABD’deki standart uygulama da budur.

 

                           HIV ve AİDS Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu (AİDS)

İnsan bağışıklık yetmezlik sendromunun (HIV) yol açtığı hayati tehlike yaratan kronik bir hastalıktır. HIV en çok virüsü kapmış bir partnerle cinsel ilişkiye girilmesiyle bulaşır. Ayrıca, virüslü kan, iğne ve şırıngalar da bulaşma nedenidir. Tedavi görmeyen HIV kapmış bir anne, gebelik ve doğum sırasında ya da sütüyle bu virüsü bebeğine bulaştırabilir.

 

HIV testi doğum öncesi yapılan rutin testlerden biridir. Eğer gebelik sırasında bu virüsü kaptığınız kanısına varırsanız, tekrardan HIV testi yaptırmayı düşünmelisiniz. Pozitif çıkmak belki sizi yıkabilir ama artık annenin iyileşmesini sağlayan ve enfeksiyonu bebeğe bulaştırma riskini azaltan tedaviler var. Gebelik öncesinde veya sırasında başlanılan ilaç tedavileri, virüse yakalanmış annelere ve bebeklere fayda sağlıyor.

Eğer sizde HIV veya AİDS olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza bildirin. Durumunuzu bilen bir doktor sağlığınızı yakın takibe alır ve bebeğinizin sizin ka-nınıza fazla maruz kalmaması için bazı tıbbi işlemlerden uzak durmanızı sağlar. Gördüğünüz tıbbi tedavi, enfeksiyonun bebeğe bulaşma riskini büyük ölçüde etkiler. Doktorunuz, bebek doğar doğmaz test edilmesini ve enfeksiyon tedavisi görmesini de sağlar. Erken tarama, HIV virüsü enfeksiyonu teşhisi almış bebeklerin, hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ve hayatta kalma oranlarını artıran HIV ilaçlarıyla tedavi edilmesine imkan verir.

Benzer Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Yayınlananlar